“Dat was wel ff anders dan het magazijn”

ZO LIET ERIC ZICH OMSCHOLEN

Het is donderdag 12 maart 2020, 19.00 uur. Miljoenen Nederlanders kijken op tv naar de coronapersconferentie. Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins neemt het woord. “Evenementen, bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast”, is slechts één van de maatregelen die hij aankondigt.

Eric Overmars uit Eerbeek, een van de vele kijkers, weet al snel genoeg. Hij werkt op dat moment in het magazijn bij een horecaverhuurbedrijf in de evenementenbranche. “Ik wist meteen dat het verkeerd zat. We verhuurden materialen aan organisatoren van grote evenementen. Precies de evenementen waar die avond, tot nader order, een dikke streep doorheen ging. Al snel was het gedaan met de omzet. Het bedrijf lag nog een tijdje aan het overheidsinfuus, maar er viel niets meer te redden. Al snel was de zaak failliet en kon ik me oriënteren op ander werk.”

Eric, nu 49, heeft wel eerder over ander werk gedacht. Het schildersvak heeft al langere tijd een bovengemiddelde aantrekkingskracht op hem. Maar de stap echt durven zetten; dat was altijd een brug te ver. “Ik heb er weleens aan gedacht en sprak er soms over met bekenden. Ik heb schilders in mijn kennissenkring en die waren altijd erg positief over hun werk. Mijn eigen huis opschilderen vond ik ook altijd al leuk om te doen.

ZEKERHEID

Maar ja, ik had ook een gezin en een vast contract. Die zekerheid wilde ik niet zomaar overboord zetten voor een nieuw, onbekend avontuur. Stel dat het verkeerd uit zou pakken?”

Corona en het faillissement van zijn werkgever maakt alles anders. Eric heeft geen werk meer, dus er is ook geen baan meer om te verliezen. “Dit was de uitgelezen kans om die stap te nemen en mijn droom uit te laten komen. Ik wist dat er een Schildersvakopleiding in Zutphen zat. Daar ben ik, heel old school, binnengestapt. ‘Ik wil graag schilder worden, wat moet ik daarvoor doen?’, vroeg ik. Zo kwam ik uiteindelijk in contact met Opstap Personeelsdiensten. Na een kennismaking kon ik al snel met mijn opleiding beginnen.”

FLUITEND EEN BOERDERIJ SCHILDEREN

In normale tijden begint de opleiding voor zij-instromers met zes weken theorie in de schoolbanken, gevolgd door drie weken stage. Maar door corona zijn de klaslokalen op dat moment – zomer 2020 – dicht, dus Eric leert het vak vooral door praktijkopdrachten. “De Schildersvakopleiding zocht projecten in de regio voor me. Onder leiding van een ervan schilder leerde ik het vak. Nou, dat beviel me wel. Ik viel sowieso met mijn neus in de boter, want het was zomer en heerlijk weer. Stond ik daar buiten in het zonnetje, fluitend een boerderij te schilderen in de mooiste omgeving van het land. Dat was wel even wat anders dan het magazijn.”


Eric

Ook geïnspireerd door het verhaal van Eric?

LEERZAAM & Lekker gevarieerd

In zijn eerste maanden als schilder wordt Eric vanuit OpStap bij verschillende schildersbedrijven gedetacheerd. “Uiteindelijk ben ik bij schildersbedrijf Steven Jansen in Apeldoorn terechtgekomen. Dat is een wat groter bedrijf en dat betekent voor mij dat ik aan wat meer facetten van het schildersvak kan proeven. Woningbouw, particuliere woningen, kantoorgebouwen: ik heb het allemaal al gedaan. Erg leerzaam en lekker gevarieerd. Daar hou ik van.”

Eric
Leuke toekomst

Het werk past Eric als een schildersoverall. “Als ik had geweten dat ik het werk zó leuk zou vinden, had ik waarschijnlijk veel eerder de stap gezet.” Maar ja, achteraf is het makkelijk praten en mooi wonen. Eric kijkt liever vooruit. “In oktober ga ik een verdiepende opleiding binnen het schildersvak doen. De basisopleiding heb ik afgerond en in het najaar ga ik een uitgebreidere opleiding met meer verdieping doen. Het is een thuisopleiding en dat is ideaal. De theorie doe ik ’s avonds in mijn eigen omgeving. De praktijkopdrachten doe ik niet thuis, maar bij Steven Jansen.”

Eric kijkt uit naar wat komen gaat. “Door die opleiding hoop ik een nog completere en betere schilder te worden. Dat is meer dan welkom, want als je het mij nu vraagt, blijf ik tot mijn pensioen schilderen.” In dat licht is het geruststellend dat er altijd meer dan genoeg werk is in de onderhoudsbranche. Bang voor persconferenties die alles op zijn kop zetten hoeft Eric wat dat betreft dus niet te zijn.

Ook zij-instromers voor uw bedrijf?
Klik op de onderstaande button om je aan te melden.

Is dit ook wat voor jou?
Lees hier de meest gestelde vragen

Voor wie is dit opleidingstraject aantrekkelijk?

Dit opleidingstraject is aantrekkelijk voor zowel zij-instromers als uitkeringsgerechtigden (WW, Wajong, Bijstand etc.)

Wat onderscheidt dit opleidingstraject van reguliere opleidingen?

Dit opleidingstraject is verkort en praktisch gericht en dus aantrekkelijk voor mensen die daarna snel aan het werk willen.

Waar bevinden zich onze opleidingslocaties?

Over heel Nederland verspreid zijn zo’n dertig Schildersvakopleidingen gevestigd. Opstap werkt voor wat betreft de opleidings- of leerwerktrajecten altijd samen met deze vakscholen.

Wat zijn de kosten en vereisten?

De trajecten worden volledig door Opstap gefinancierd. Kandidaten worden eerst door middel van een inzetbaarheidstest getest op geschiktheid om het leerwerktraject te kunnen volgen.

Welk salaris kan ik verwachten tijdens mijn stage?

Na afronding van het traject wordt je qua salaris ingeschaald in de CAO Schilders, Afwerking, Vastgoedonderhoud en Glaszetten bij een van onze opdrachtgevers. Jaarlijks wordt jouw uurloon verhoogd.

Hoe groot zijn de klassen?

Praktisch gezien streven wij naar klassen van 8 tot maximaal 10 kandidaten.