“Je bepaalt zelf of het een succes wordt”

ZO HELPT HARRY ZIJ-INSTROMERS MET OMSCHOLEN

Je hoeft niet lang met Harry (53) te praten om te ontdekken dat zijn glas meestal halfvol is. De adviseur Midden- en Oost-Nederland bij Opstap Personeelsdiensten – partner van OnderhoudNL – heeft duidelijk plezier in zijn werk en probeert dat enthousiasme over te brengen op de mensen met wie hij werkt. Dat zijn voornamelijk zij-instromers: mensen die via een alternatieve route hebben ontdekt dat de onderhoudswereld een uitstekende bestemming is.

“Opstap werkt nauw samen met OnderhoudNL, het UWV en gemeentes”, opent hij. “Via het UWV, de gemeentes, veel regionale organisaties en de website werkinvastgoedonderhoud.nl komen wij aan onze kandidaten, maar het komt ook voor dat kandidaten die zich willen omscholen tot schilder zich rechtstreeks bij ons melden. Vooraf aan de opleiding plannen wij eerst een inzetbaarheidstest bij een van de Schildersvakopleidingen, waarbij drie factoren van belang zijn: motorische vaardigheden, schoolbaarheid en motivatie. Meestal levert die test geen problemen op. Zeker met motivatie zit het bijna altijd wel goed, anders maak je niet de bewuste keuze om je te richten op werk in vastgoedonderhoud.”


APPJE OP VRIJDAGMIDDAG

Dat is de ene keer harder nodig dan de andere. Harry geeft een voorbeeld: “Een tijd terug wilde ik een Wajonger aan een baan helpen. Dat was een jongen die twaalf jaar niet had gewerkt en, sorry voor het vervelende woord, een flinke rugzak droeg. Dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, zoals op tijd komen en werken in teamverband, waren voor hem bepaald niet vanzelfsprekend. Daar investeer je dus extra in. Des te mooier is het als je de betreffende persoon aan passend werk in vastgoedonderhoud kunt helpen. En als hij me dan op een vrijdagmiddag appt dat hij die week zo lekker heeft gewerkt, ga ik wel heel lekker mijn weekend in, ja.”


ALS IK VERTROUWEN HEB IN IEMAND
GA IK HEEL VER!

Anderzijds heeft Harry ook intensief contact met de vraagzijde van de arbeidsmarkt: de werkgevers. “Eerlijk is eerlijk: zij zijn soms wat sceptisch als het om zij-instromers gaat. Bijvoorbeeld omdat ze een keer een negatieve ervaring hebben gehad. Ik probeer het dan altijd om te draaien. Door te onderstrepen dat zij-instromers vaak erg gemotiveerd zijn. Ze zijn meestal goed bekend met het arbeidsproces en het werken in teamverband. Kijk maar eens naar mensen uit de horeca, die in coronatijd op vrij grote schaal switchten. Dat zijn mensen die in het algemeen flink van aanpakken weten en perfect geschikt zijn voor onderhoudswerk. Als ik vertrouwen heb in iemands kwaliteiten en goede bedoelingen, ga ik héél ver om iemand aan een passende baan te helpen. Als dat lukt, doet dat veel met me.”

Harry

Ook geïnspireerd door het verhaal van Harry?

ERVARINGS-DESKUNDIGE

Met een beetje fantasie kun je Harry ervaringsdeskundige noemen. In 2001 emigreerde hij naar Zuid-Afrika. “Ik heb daar bijna twintig jaar gewoond en mijn kinderen zijn er geboren. Vlak voor corona keerde ik terug, omdat ik mijn kinderen de Europese cultuur wilde laten zien en ik het in Nederland toch wat veiliger vind. Ondanks dat Zuid-Afrika een prachtig land met een fijn klimaat en een schitterend landschap is. Het was na al die tijd best moeilijk om te aarden in Nederland; het contrast tussen Zuid-Afrika en Nederland is behoorlijk. Eigenlijk is het net zij-instromen”, lacht hij.

Groep
UITGAAN VAN HET POSITIEVE

De typische zij-instromer is volgens Harry iemand die het licht ziet en uitgaat van het positieve. “Dat is geheel terecht, want het schildersvak is fantastisch – al ambieer ik zelf geen carrière op de steigers. Ik ken het verhaal van een voormalig bankdirecteur. Hij was op een gegeven moment zó klaar met al die cijfers en rapportages, dat hij het over een volledig andere boeg gooide. Hij liet zich omscholen tot schilder en werkt nu als zzp’er. Dat begrijp ik heel goed. Als schilder maak je iets moois en heb je eer van je werk. Je hebt prima werktijden en een uitstekend pensioen.”

Harry roept werkgevers dan ook op om open te staan voor zij-instromers. “Uit ervaring kan ik vertellen dat zij-instromers in het algemeen uitstekende vakmensen zijn met een uitstekende motivatie. Ik raad elk onderhoudsbedrijf dat verlegen zit om goede vakmensen, en dat zijn er nogal wat, aan om dat zelf te ontdekken. Een betere kans op goed personeel krijg je voorlopig echt niet.”

Ook zij-instromers voor uw bedrijf?
Klik op de onderstaande button om je aan te melden.

Is dit ook wat voor jou?
Zie hier de antwoorden op meest gestelde vragen

Voor wie is dit opleidingstraject aantrekkelijk?

Dit opleidingstraject is aantrekkelijk voor zowel zij-instromers als uitkeringsgerechtigden (WW, Wajong, Bijstand etc.)

Wat onderscheidt dit opleidingstraject van reguliere opleidingen?

Dit opleidingstraject is verkort en praktisch gericht en dus aantrekkelijk voor mensen die daarna snel aan het werk willen.

Waar bevinden zich onze opleidingslocaties?

Over heel Nederland verspreid zijn zo’n dertig Schildersvakopleidingen gevestigd. Opstap werkt voor wat betreft de opleidings- of leerwerktrajecten altijd samen met deze vakscholen.

Wat zijn de kosten en vereisten?

De trajecten worden volledig door Opstap gefinancierd. Kandidaten worden eerst door middel van een inzetbaarheidstest getest op geschiktheid om het leerwerktraject te kunnen volgen.

Welk salaris kan ik verwachten tijdens mijn stage?

Na afronding van het traject wordt je qua salaris ingeschaald in de CAO Schilders, Afwerking, Vastgoedonderhoud en Glaszetten bij een van onze opdrachtgevers. Jaarlijks wordt jouw uurloon verhoogd.

Hoe groot zijn de klassen?

Praktisch gezien streven wij naar klassen van 8 tot maximaal 10 kandidaten.