Woensdag 1 juli 2020 is de formele samenwerking tussen UWV en OnderhoudNL Partner Opstap Personeelsdiensten op het kantoor van de UWV in Utrecht bekrachtigd. Dit als vervolg op de inmiddels talrijke succesvolle trajecten waarbij uitkeringsgerechtigden gezamenlijk duurzaam aan een baan zijn geholpen.

uwv en opstap tekenen een samenwerkingsovereenkomst

Vooraan v.l.n.r.: Tof Thissen (Alg. directeur WERKbedrijf UWV), Klaas Bakker (directeur/eigenaar Opstap). Staand v.l.n.r.: Joey Krabben (Landelijk manager zijinstroom), RenĂ© Hoogenberk (Landelijk adviseur, netwerken en promotie)

Zij-instroomtraject DWSRA
Een van die landelijke trajecten, waarin onder andere Opstap en de UWV als uitvoerende partijen nauw samenwerkten, was het DWSRA-project van werkgeversorganisatie OnderhoudNL waarbij honderden zijinstromers werden omgeschoold naar het schildersvak. De doelgroep, mensen met een WW-uitkering van maximaal zes maanden, werd een praktisch gericht leertraject aangeboden bij de regionale Schildersvakopleidingen om zo een nieuwe toekomst als schilder te kunnen starten.

Voortzetten voor totale bouwsector
De samenwerking is beide partijen zo goed bevallen, dat Klaas Bakker, directeur Opstap, al vrij snel aangaf dat hij deze graag wilde voortzetten, maar dan voor de totale Bouwsector. De vele goede en productieve contacten met de regionale adviseurs van UWV droeg daar in belangrijke mate aan bij. Corona was nog maanden de spelbreker, maar afgelopen woensdag 1 juli 2020 werd alsnog de lang verwachte overeenkomst door Tof Thissen en Klaas Bakker getekend. Kortom: een intensieve samenwerking die, naast de diverse landelijke initiatieven, nieuwe instroom voor de bouwsector moet blijven genereren en zijinstromers en mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Historie Opstap
Opstap is, als oudste uitzendbureau in de Bouw, opgericht in 1997 door het SFS (Sociaal Fonds Schilders), in samenwerking met de werkgeversorganisatie FOSAG (huidige OnderhoudNL), de vakbonden (FNV, CNV) en de FSN (overkoepelende organisatie van de schildervakscholen). De uitdrukkelijke wens was om de uitzendkrachten op een sociale manier te bemiddelen, aandacht te hebben voor scholing en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (o.a. Wajong).

Voor de uitvoering is Uitzendbureau Start benaderd (Start Bouw), die destijds vestigingen had bij de Arbeidsbureaus, om met Opstap samen te werken in een joint-venture. In 2003 is uitzendbureau Start gestopt met haar activiteiten in de Bouw en is Opstap alleen verdergegaan. Met het tekenen van het convenant met de UWV is hiermee de cirkel weer rond!

13 jul 2020